Psoriasis

Psoriasis

Psoriaasi on tulehduksellinen, ei-tarttuva ihosairaus, joka alkaa joskus lapsuudessa ja nuoruudessa, mutta yleensä aikuisuudessa, ja se on yleensä elinikäinen. Allergisen kosketusihottuman ja neurodermatiitin jälkeen se on yksi yleisimmistä kroonisista ihosairauksista.

Tyypillinen ulkonäkö on teräväpiirteinen, hilseilevä ihon punoitus, jota esiintyy pääasiassa kyynärpäissä, polvien sivuilla ja karvapäällä ja joka on joskus kutiava. Tähän viittaa myös taudin lääketieteellinen nimi, joka tulee kreikan kielen sanasta "psao" (raaputan). Ihon lisäksi psoriaasi vaikuttaa 5-10 prosentilla sairastuneista myös niveliin ja noin 50 prosentilla kynsiin.

Jakelu

Psoriaasia sairastavien ihmisten tarkka määrä (esiintyvyys) voidaan tällä hetkellä vain arvioida, koska riittävän laajoja väestöpohjaisia tutkimuksia ei ole saatavilla. Periaatteessa psoriaasia voi esiintyä missä iässä tahansa, mutta tutkimusten perusteella voidaan erottaa kaksi tyyppiä. Varhaisessa tyypissä, niin sanotussa tyypissä 1, johon noin 70 prosenttia sairastuneista kuuluu, psoriaasi ilmaantuu yleensä ennen 30 vuoden ikää. Kielissä tehdyssä tutkimuksessa, johon osallistui 3700 psoriaasia sairastavaa potilasta, todettiin, että tämäntyyppinen tauti puhkeaa ensimmäisen kerran 16-vuotiaana naisilla ja 21-vuotiaana miehillä. Sitä vastoin harvinaisempi niin sanottu tyypin 2 psoriaasi ilmaantuu yleensä 40 ikävuoden jälkeen, Kielin tutkimuksessa taudin huippu oli naisilla 60 vuotta ja miehillä 57 vuotta. Eroja on kuitenkin muitakin: varhaisvaiheen psoriaasiin liittyy useammin vaikea taudinkulku, sen perinnöllinen tautitaakka on paljon suurempi - geneettisillä tekijöillä on erityinen merkitys tyypin 1 taudissa - ja toisin kuin tyypin 2 psoriaasille, se liittyy tyypillisesti tiettyihin solupinnan ominaisuuksiin, niin sanottuihin HLA-antigeeneihin.

Riskitekijät

Tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden myös tupakointiin, henkiseen stressiin, liikalihavuuteen, tiettyihin lääkkeisiin, ilmastovaikutuksiin ja tiettyihin infektioihin.

Päätelmät

Psoriaasi on yksi tärkeimmistä kansantaudeista, jonka esiintyvyys pelkästään Saksan väestössä on 2-3 prosenttia. Sairauteen liittyy moninaisia haittoja, ja sairastuneet pitävät sitä erittäin vakavana ja dramaattisena sen näkyvyyden ja siihen liittyvän leimautumisen vuoksi. Lähellä kotia tapahtuvaan kuntoutukseen tarvitaan toimia.

Siksi tarjoamme käsikäyttöisen UVB-valohoitolaitteen, jota voidaan käyttää iholla psoriaasin, vitiligon ja neurodermatiitin hoidossa. Laitetta voidaan käyttää missä tahansa kohtaa kehoa. Laitteemme on vakiona varustettu erityisesti suunnitellulla kapeakaistaisella UVB 311 nm:n putkella.

 

Lähde: 

Traupe, H., & Robra, B. P. (2002). Teemavihko 11" Psoriaasi".