PUVA ja NB-UVB ovat edelleen tehokas psoriaasin hoito; Toukokuun 2021 tutkimus

Johtopäätökset: PUVA ja NB-UVB ovat edelleen tehokas psoriaasin hoito;

Johdanto: Kapeakaistainen ultravioletti B (NB-UVB) ja psoraleeni-ultravioletti A (PUVA) ovat edelleen edullisia ja tehokkaita psoriaasilääkkeitä, joita käytetään maailmanlaajuisesti eri taajuuksilla. Pyrimme systemaattisesti arvioimaan näyttöä valoterapian eri taajuusprotokollien vaikutuksista psoriaasin hoidossa.

Todisteiden hankinta: Käytimme seuraavia termejä, nimittäin "valokemoterapia", "valohoito", "psoriasis", "UVB", "UVA" ja "ultraviolettiterapia" tehdäksemme hakuja Cochrane Controlled Register of Trials -, MEDLINE- ja Embase-tietokannoista elokuussa 1, 2019. Järjestimme tulokset PRISM-kaavion avulla ja analysoimme harhariskit RoB-2-työkalulla.

Todisteiden synteesi: Otimme mukaan viisi satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta (RCT) suun kautta otettavalla PUVA:lla ja kolme RCT:tä NB-UVB:llä. Viiteen PUVA-tutkimukseen osallistui yhteensä 1452 läiskäpsoriaasista sairastavaa potilasta, eivätkä ne löytäneet merkittäviä eroja tehokkuudessa, kun verrattiin kaksi-kolme-vs.-neljä kertaa viikossa tehtyjä protokollia. Kolmeen NB-UVB-tutkimukseen osallistui yhteensä 248 läiskäpsoriaasipotilasta. Tehokkuudessa ei raportoitu eroja verrattaessa eri taajuuksia NB-UVB:n antamisessa, nimittäin kaksi kertaa vs. kolme kertaa viikossa, kahdesti vs. neljä kertaa viikossa ja kolmesti vs. viisi kertaa viikossa protokollia. Vaikka protokollat, joissa hoitotiheys oli suurempi viikossa, saavuttivat puhdistuman nopeammin kuin pienemmän tiheyden, mutta ne eivät eronneet tehon suhteen.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33982550/