Valoterapian tiedot

Ultravioletti valo

Ultraviolettivalo on termi, jota käytetään valon ei-näkyvistä aallonpituuksista, jotka ovat juuri spektrin “näkymättömän violetin” päässä. On useita tapoja luokitella ultravioletin spektrin eri aallonpituudet, mutta tämän artikkelin puitteissa käytämme tavallisimmin käytettyjä termejä, jotka ovat Ultravioletti A, Ultravioletti B ja Ultravioletti C. Maapallon ilmakehä varsinaisesti estää suuren osan auringon säteilemistä ultraviolettiaallonpituuksista saavuttamasta meitä.

Lääketieteellistä käyttöä varten, meitä kiinnostaa kaikkein eniten Ultravioletti B (tunnetaan lyhenteellä UVB) ja tästä johtuen toimimme niin lyhyesti kuin mahdollista kahden muun mainitun alueen kanssa.

Ultravioletti A

Tähän viitataan myös lyhenteellä UVA, UV-A, pitkä aalto tai musta valo. Se viittaa Ultravioletin valon aallonpituuksiin välillä 315nm (nanometri) ja 400nm. Se tuottaa nopean ihon rusketuksen myötävaikuttaen ihon oksidoivan kaiken melaniinin (pigmentin), joka on jo läsnä kehossa. UVB on aallonpituus, joka varsinaisesti stimuloi kehoa tuottamaan lisää melaniinia. Ironisesti, melaniini on kehon puolustusvaste estää UV-säteilyä vahingoittamasta ihon syvempää kudosta. Kyvykkyytesi “koota tämä puolustus” rusketuksen muodossa on saneltu hyvin pitkälti geneettisten tekijöiden toimesta.

Aikaisemmin UVA:ta pidettiin ultraviolettivalon turvallisempana muotona ja vaikka se näyttää olevan vähäisempi huolenaihe syövän osalta kuin UVB, se aiheuttaa melanomaa, joka on kaikkein vaarallisin ihosyövän tyyppi. UVA-valo läpäisee ihon syvälle, tuhoaa A-vitamiinia ja voi aiheuttaa epäsuoran DNA-vaurion. Se ei aiheuta ihon punoitusta (erythema), joten on vaikeampaa mitata mahdollista vahinkoa iholle altistuksesta.

Hyötynäkökulmasta sitä yhä käytetään toisinaan aknen hoitoon, vaikkakin mielestämme on olemassa turvallisempia ja tehokkaampia aallonpituuksia punaisissa ja sinisissä aallonpituuksissa aknen lievittämiseksi, mutta sillä on todellakin lyhytaikainen positiivinen vaikutus. UVA:ta käytetään myös neurodermiitin hoitoon, sekä myös "Woodlight"-muodossa, jota käytetään ihon tilojen diagnosointiin (kyseessä ei ole hoitomuoto). UVA-käsilamput ovat myös saatavina Dermfix :ltä "erikoistilauksen" muodossa.

PUVA-hoito

PUVA-hoidossa käytetään UVA-valoa yhdistelmänä psoralenien (lääkeaineita) kanssa tekemään ihosta hyper-valoherkkä ja on tehokas psoriasiksen hoidossa. Kuitenkin, UVA:n tuottamien huolenaiheiden lisäksi, hoitojen lukumäärää tulee huolellisesti valvoa ja rajoittaa potilaan eliniän läpi, johtuen potentiaalisesta psoralenien aiheuttamasta maksavauriosta.

Ultravioletti C

Tämä on valon aallonpituus 100nm (nanometri) ja 280nm välillä. Sitä käytetään lähinnä sterilointiin laboratorioissa ja lääketieteellisissä laitoksissa. DNA elävissä organismeissa imee ultraviolettisäteilyä parhaiten 185nm ja 265nm huippulukemissa. On kaupallisesti helpompaa tuottaa UV-valoja, jotka säteilevät 254nm tasolla ja tätä käytetään kaikkein useimmin. UVC-säteilyn vaikutus ei ehkä suoraan tapa organismia, mutta DNA:lle aiheutunut vaurio estää sitä replikoitumasta. Jotkut modernit vesilaitokset käyttävät nykyisin myös UVC:a.

Ultravioletti B

Tämä on kaikkein kiinnostavin alue useimmille asiakkaillemme. Se viittaa valon aallonpituuksiin 280nm ja 315nm välillä, ja tästä johtuen sitä toisinaan kutsutaan keskitason ultraviolettivaloksi. Näiden aallonpituuksien on todettu tehoavan ihosairauksiin, kuten psoriasis, vitiligo ja atooppinen dermatiitti (ekseema). Historiallisesti UVB-hoidon alkuaikoina käytetyt hehkulamput säteilivät 280nm ja 315nm ja näitä putkia kutsutaan yhä "leveäkaistaisiksi" UVB-putkiksi. Nämä aallonpituudet sisältävät ne, joiden on todettu olevan terapeuttisia, mutta myös lyhyemmät aallonpituudet, jotka aiheuttavat punoitusta (erythema) ja jopa ihon polttelua. Nämä ei-toivotut aallonpituudet, (alle 305nm), jotka aiheuttavat punoitusta saattavat lisätä ihosyövän riskiä, aiheuttavat epämukavuutta ja tietysti rajoittavat saatavilla olevia hoitomuotoja. Nykyaikaisempi vastaus 1980-luvun jälkeen on ollut "kapeakaistaisia" UVB-putkia. Nämä säteilevät UVB-valoa vain 310nm - 313nm aallonpituuksilla, mutta ovat yhä erittäin tehokkaita ihosairauksien hoidossa. Hoitoajat kapeakaistaisille UVB-putkille ovat jonkin verran pidempiä kuin leveäkaistaisilla, mutta tähän voidaan vaikuttaa käyttämällä useampia putkia.

Ultraviolettivalo ja D-vitamiini

Iho tuottaa D-vitamiinia vastineena UVB-aalloille ensisijaisesti 285nm - 315nm alueella. Vuonna 2002, Tri William B. Grant julkaisi artikkelin, jonka väitteenä on, että 23 800 ennenaikaista kuolemaan tapahtuu Yhdysvalloissa vuosittain syövästä, joka johtuu D-vitamiinin puutteesta. Tämä on korkeampi luku kuin 8 800 kuolemaa, jotka ovat tulosta melanoomasta tai okasolusyövästä. Muut tutkimukset arvioivat, että 50 000–63 000 yksilöä Yhdysvalloissa ja 19 000 - 25 000 Yhdistyneessä Kuningaskunnassa menehtyy ennen aikaisesti vuosittain syöpään, johtuen riittämättömästä D-vitamiinista. Viimeisin tutkimus Tri Richard Setlowlta Brookhaven National Laboratoryssa New Yorkissa näyttää, että D-vitamiini näyttää suojaavan rinnan, keuhkojen, peräsuolen ja eturauhasen kasvaimia vastaan.

Mielipiteemme

Lääketiede kehittyy jatkuvasti sekä mielipiteiden, että hoitojen osalta ultraviolettivaloa koskien. Tällä hetkellä saatavana olevien tietojen osalta noudatamme seuraavaa näkökulmaa liittyen UV-valoaltistukseen ja valoterapiaan, mutta meidän on painotettava, että tämä on vain nykyinen mielipiteemme ja jokaisen henkilön tulee tehdä oma päätöksensä.

1. UVA-valo rusketusta varten

Koska rusketus on vain kosmeettisia tarkoituksia varten, emme hyväksytä sen käyttöä, kun sitä tarkastellaan mahdollisia pitkäaikaisia sivuvaikutuksia vastaan.

2. Aknen hoito UVA-valolla

Mielestämme tarjotut punaiset ja siniset valohoidot ovat turvallisempia ja tehokkaampia valopohjaisia hoitoja vähäisillä tai olemattomilla sivuvaikutuksilla, emmekä tämän johdosta suosittele UVA-valoa.

3. Psoriasiksen hoito PUVA-valolla

Tämä on nykyisin saatavana vain tiukan lääketieteellisen valvonnan alaisena, eikä ole tästä johtuen vaihtoehto kotihoidolle. Emme koskaan pyri sivuuttamaan ihotautilääkärisi tai lääkärisi lääketieteellistä neuvoa, mutta vaikuttaa siltä, että kliinisellä tasolla kapeakaistainen UVB-hoito on vähitellen korvaamassa PUVA:n ensisijaisena hoitomuotona, johtuen siitä, että se omaa vähemmän sivuvaikutuksia.

4. UVB-valoa D-vitamiinin tuotantoa varten

Uusi tutkimus esittää D-vitamiinin riittävien ja terveellisten tasojen hyödyt ja esittää myös D-vitamiinin puutteen vakavat haittariskit. Ihmisen keho kehittyi tuhansien vuosien ajan tuottamaan D-vitamiinia auringonvalosta ja vahvistamaan luita. Valitettavasti pohjoisella pallonpuoliskolla lokakuun ja toukokuun välillä aurinko on taivaalla alhaalla ja auringon säteet ovat tulevat suodatetuiksi ilmakehässä tuottaen tilanteen, jossa D-vitamiinia voidaan tuottaa kehon puolesta vain hyvin vähän. Kannatamme Tri Thomas Stuttafordin mielipidettä, että vastaus on viettää aikaa ulkotiloissa ilman aurinkovoidetta riittävän pitkään kesäauringon sisään ottamiseksi ja tämän pohjalta tuottaa varastoon D3-vitamiinia. Kuten Joanna Owens, vanhempi tiedevirkailija syöpätutkimuksen osalta hiljattain totesi "Pieni määrä aurinkoa tuottaa suuren määrän tuloksia. Altistuksen määrä, jonka tarvitset täydentääksesi D-vitamiinia on aina vähäisempi kuin määrä joka tarvitaan ruskettumiseen tai palamiseen, joka lisää ihosyövän riskiä".

5. UVB-valo psoriasista, vitiligoa ja atooppista eksemaa varten

Kuten kuvattuna yllä olevassa, pidämme kapeakaistaisia UVB-yksiköitä, jotka tuottavat n. 311nm aallonpituuksia ovat kaikkein turvallisin vaihtoehto verrattaessa laajakaista UVB- tai jopa PUVA-hoitomuotoihin. Tämä johtuu siitä, että kapeakaistainen välttää palamisen (erythema) UVB-aallonpituudet, jotka yleisimmin liitetään ihosyöpiin ja välttää myös UVA:n, joka on linkitetty kaikkein vaarallisimpaan melanooma ihosyöpään. Ymmärrämme, että ihanteellisessa maailmassa kaikkien UVB-hoidot olisivat 100 % valvottuja sairaanhoidon ammattilaisen toimesta klinikalla tai sairaalassa, mutta kunnioitamme myös yksilön oikeutta hakeutua yksityiseen hoitoon kotona. Loppukädessä UVB-valo on saatavana jokaiselle vain kävelemällä ulos ovesta kesäaikana ja tästä johtuen ajatuksemme on, että järkevä kotihoitosuunnitelma oikealla laitteistolla ja käyttöohjeilla, voi itse asiassa olla turvallisempi, kun valvomaton altistuminen suoralle auringonvalolle. Olemme tietoisia psoriasiksesta kärsivistä, jotka varaavat itselleen kahden viikon loman auringossa, vain saadakseen jonkin verran lievitystä tilaansa. Kustannuksen lisäksi, epämukavuus ja altistuminen ei-toivottaville aallonpituuksille, näyttää vain epäterveelliseltä pakottaa keho kahden viikon jaksolle voimakkaaseen UV-valoterapiaan auringosta, ja sitten mahdollistaa psoriasiksen vaiheittain palaavan seuraavien kuukausien mittaan.

Johtopäätös

Mielestämme, joka on myös useiden lääketieteen ammattilaisten mielipide, on turvallisempaa ylläpitää jatkuvaa UVB-kapeakaistaisen altistusta kotona, ja pitää nämä epämiellyttävät ihon tilat jatkuvasti valvottuina niin pitkälti kuin mahdollista. Ehkä vuosien päästä on muita hoitomuotoja saatavana näitä tiloja varten, mutta tätä kirjoittaessa näyttää siltä, että kapeakaistainen UVB on paras vaihtoehto niille, jotka haluavat hoitaa tilaansa jollakin ultravioletti-valoterapian muodolla.

Huom.: Huomioi, että yllä oleva artikkeli on vain meidän mielipiteemme ja siitä huolimatta, mikäli havaitset mitään virheitä yllä olevassa, ota meihin yhteyttä sähköpostitse.