Karboksiterapian ja kapeakaistaisen ultravioletti B:n yhdistelmä vitiligon vastahakoisten alueiden hoidossa: satunnaistettu kliininen tutkimus

Karboksiterapian yhdistelmä NB-UVB:n kanssa johtaa suurempaan repigmentaatioprosenttiin ja potilaiden tyytyväisyyteen verrattuna monoterapiaan NB-UVB:llä.

Karboksiterapiaa on käytetty autoimmuuni-ihosairauksien, kuten psoriaasin ja morphean, hoidossa. Karboksiterapialla on antioksidanttisia vaikutuksia, ja se johtaa parempaan kudosten hapettumiseen ja kasvutekijöiden vapautumiseen. Tässä artikkelissa päätimme arvioida yhdistetyn karboksiterapian ja kapeakaistaisen ultraviolettisäteilyn B (NB-UVB) tehokkuutta verrattuna pelkkään NB-UVB:hen vitiligon hoidossa. Tämä on prospektiivinen, jaetun kehon kaksoissokkoutettu vertaileva tutkimus, joka suoritettiin potilailla, joilla on yleistynyt stabiili vitiligo akraalisilla alueilla ja raajoissa ja jotka on lähetetty Afzalipour-sairaalan ihotautiklinikalle Kermanin lääketieteen yliopistossa. NB-UVB suoritettiin kolme kertaa viikossa ei-peräkkäisinä päivinä 4 kuukauden ajan. Jokaisella potilaalla yksi leesio käsiteltiin satunnaisesti karboksiterapialla (viikottaiset istunnot yhteensä 16 kertaa). Hoidon tehokkuus arvioitiin leesioiden repigmentaatioprosentilla. Chi-neliötestiä ja varianssianalyysiä (ANOVA) käytettiin hoidon tehokkuuden vertaamiseen potilaiden demografisten ominaisuuksien ja leesioiden kliinisten ominaisuuksien perusteella. Tutkimukseen osallistui 28 potilasta, joiden keski-ikä oli 32,35 ± 7,37 vuotta. Hoidon lopussa 37 %:lla yhdistelmähoitoryhmän potilaista parannus oli yli 75 % verrattuna 0 %:iin monoterapiaryhmässä (p = 0,001). Potilaiden demografisten piirteiden (ikä, sukupuoli ja ihon valotyypit) tai taudin keston välillä ei ollut merkittävää eroa hoidon tehokkuuden välillä molemmissa ryhmissä. Karboksiterapian yhdistelmä NB-UVB:n kanssa johtaa suurempaan repigmentaatioprosenttiin ja potilaiden tyytyväisyyteen verrattuna monoterapiaan NB-UVB:llä.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34820974/