Tämän systemaattisen katsauksen ja meta-analyysin tulokset viittaavat siihen, että UV-valohoito on turvallinen hoito vitiligoon ilman merkittävää ihosyövän riskiä.

Johtopäätökset: Tämän systemaattisen katsauksen ja meta-analyysin tulokset viittaavat siihen, että UV-valohoito on turvallinen hoito vitiligoon ilman merkittävää ihosyövän riskiä.

Taustaa: Vaikka ultraviolettivalohoito (UV) on tehokas hoito vitiligon hoitoon, sen vaikutus ihosyövän riskiin on edelleen kiistanalainen.

Tavoite: Tutkia UV-valohoidon ja ihosyövän riskin välistä yhteyttä vitiligopotilailla.

Menetelmät: PubMed-, Embase-, Web of Science- ja Cochrane Library -tietokannassa ennen 5.5.2021 julkaistuista tutkimuksista tehtiin systemaattinen katsaus. Ensisijainen tulos oli UV-valohoidon yhdistäminen ihosyövän riskiin potilailla, joilla on vitiligo. Meta-analyysi tehtiin satunnaisvaikutusten mallilla.

Tulokset: Meta-analyysiin sisällytettiin viisi retrospektiivistä kohorttitutkimusta, jotka kattoivat yhteensä 228 607 vitiligo-potilasta (110 038 potilasta, joita oli hoidettu UV-valohoidolla ja 118 569 potilasta, joita ei ollut hoidettu). Ei-melanooma-ihosyövän riski [Mantel-Haenszel-riskisuhde (MHRR) = 0,95; 95 % CI 0,44-2,05] ja melanooma (MHRR = 1,11; 95 % CI 0,33-3,82) eivät lisääntyneet merkittävästi valohoidon jälkeen potilailla, joilla oli vitiligo. Alaryhmäanalyysissä emme myöskään löytäneet merkittävää yhteyttä valohoidon ja erityisesti kapeakaistaisen UVB-valohoidon ja ihosyövän riskin välillä vitiligopotilailla. Ihosyöpäriskissä ei ollut merkittävää eroa Euroopasta ja Itä-Aasiasta kotoisin olevien potilaiden välillä, eikä riskiin vaikuttanut kapeakaistaisten UVB-valohoitoistuntojen määrä.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34762747/