NB-UVB-hoito lievittää tehokkaasti psyykkistä stressiä ja parantaa vitiligopotilaiden elämänlaatua.

Kapeakaistaisen ultravioletti-B-säteilyhoidon vaikutus vitiligopotilaiden elämänlaatuun

Johtopäätös: NB-UVB-hoito lievittää tehokkaasti psyykkistä stressiä ja parantaa vitiligopotilaiden elämänlaatua.

Tavoitteet: Vitiligopotilaat kokevat emotionaalista ja psykologista stressiä, kun he käyvät läpi pitkäaikaista hoitoa. Tämän taudin heikentävät psykososiaaliset vaikutukset potilaiden elämänlaatuun on dokumentoitu hyvin. Tässä tutkimuksessa arvioidaan kapeakaistaisen ultravioletti-B-hoidon (NB-UVB) käyttöönoton vaikutusta vitiligopotilaiden elämänlaatuun Almadinah Almunawwarahissa, KSA:ssa.

Menetelmät: Kolmekymmentäkahdeksaa potilasta Ohudin sairaalan pääderhotautikeskuksesta Almadinah Almunawwarahista haastateltiin kesäkuun 2017 ja maaliskuun 2019 välisenä aikana käyttämällä Dermatology Life Quality Index (DLQI) -kyselylomaketta. Haastattelut tehtiin ennen ja vuosi sen jälkeen NB-UVB-hoitoa, joka lisättiin uutena hoitomuotona paikallisten lääkkeiden perushoitoon.

Tulokset: Potilaiden vaste vitiligohoitoon oli positiivinen. Potilaiden kokonaistyytyväisyyspistemäärä NB-UVB-hoidossa oli jopa 9,1/10. Alkuperäinen DLQI-pistemäärä (5,67 ± 0,90) laski huomattavasti NB-UVB-hoidon jälkeen (3,08 ± 0,56), mikä osoitti merkittävää parannusta. Myös potilaiden sitoutuminen seurantakäynteihin parani.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34899128/