psoriasis creme

Johtopäätös: Kalsipotrieenivoiteen lisääminen voi parantaa kohdennetun UVB-valohoidon tehoa plakkityyppisen psoriaasin hoidossa.

Tausta: Kohdennettua UVB:tä ja paikallista kalsipotrieenia on käytetty usein psoriaasin hoidossa, mutta kalsipotrieenin ja kohdistetun UVB:n yhteisvaikutus on ollut kiistanalainen.

Tavoitteet: Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli systemaattisesti arvioida, onko kohdennetun UVB:n ja kalsipotrieenin yhteiskäytön tehokkuus parempi kuin vain kohdennettu UVB.

Menetelmät: Teimme systemaattisen katsauksen ja meta-analyysin satunnaistetuista kontrolloiduista tutkimuksista (RCT) potilailla, joilla oli plakkityyppinen psoriaasi, etsimällä määriteltyjä avainsanoja PubMed-, EMBase- ja Cochrane Central Register -tietokannoista. Psoriasis Area and Severity Index (PASI) suhteellisen muutoksen (%) keskimääräinen erotus arvioitiin käyttämällä satunnaisvaikutusmallia. Mukana olevien tutkimusten laatua ja julkaisuharhaa arvioitiin käyttämällä Jadad-asteikkoa ja vastaavasti Eggerin testiä.

Tulokset: Yhteensä viisi RCT:tä, mukaan lukien 182 potilasta, sisällytettiin systemaattiseen tarkasteluun. Keskimääräinen ero PASI:n suhteellisen muutoksen (%) välillä yhdistetyn hoidon ja kohdennetun UVB:n välillä oli -22,68 (95 % CI: -37,12 - -8,24; p = 0,002). Eggerin testi ei tukenut julkaisuharhaa (p = 0,424).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32419530/